Ajan käyttämisen vaikeus ja sen hallinta…
Mikä ihmisen perusluonteensa on sellainen että, se lamaantuu kun on aikaa? Monesti kuulee että, kun olisi aikaa niin… Todellisuus on kuitenkin täysin toinen. Mitä enemmän ihmisellä on vapaata ja ennalta määrittelemätöntä aikaa, sen veltommaksi ihminen muuttuu. Ajan käyttämisen vaikeus on tullut varmasti monelle selväksi näinä poikkeus aikoina. Jokaisella meillä on monia töitä odottamassa parempia aikoja, on ne sitten puutarhatöitä, remonttia tai lasten vaatteiden järjestämistä. Miten tästä voitaisiin päästä eteenpäin…
Mistä vauhtia tekemiseen?
Itselläni monesti ainoa toimiva järjestely asioiden loppuun saattamiseksi on, että päivä pitää aikatauluttaa. Tai tehdä pidemmän aikavälin suunnitelmia, kuten viikko, kuukausi tai projekti. Asioilla on tapana kuitenkin myös jäädä kesken jos projekti on liian iso tai pitkä aikainen. Malli esimerkki on vaikka, ensi kesä hoidan koko puutarhan kuntoon tai kesäksi kuntoon projekti. Täysin utopistinen ja ei saavutettavissa. Toki meissä ihmisissä on aina poikkeuksia mutta… Jos kesäkuntoon projektin sijasta päätät että ensi viikolla syön säännöllisesti ja muistan juoda vettä pari litraa päivässä. On onnistuminen paljon lähempänä kuin että olisin kesällä todellisessa rantakunnossa. Kun olet viikon noudattanut tavoitettasi, on sinun helpompi jatkaa onnistumisen jälkeen kohti uutta viikkoa. Jos tulee epäonnistuminen, on myös korjaaminen helpompaa kun vain viikon projekti on mennyt pieleen.
Miksi ei pilkota tavoitteita?
Olemme sitten työ- tai kotielämässä niin mielestäni kaikki tavoitteet pitäisi pilkkoa paljon pienemmiksi kokonaisuuksiksi. Monessa paikassa mennään työelämässä vuosi tai kvartaali tavoitteilla. Monesti oikea tapa olisi seurata päivä tavoitteita ja sitten viikko. Silloin on paljon helpompaa tehdä korjausliikkeitä kun, on kokoajan tilanteen päällä. Sama pätee aivan kaikessa elämässä. Uuden kielen opiskelu lähtee liikkeelle että opetellaan sanomaan hyvää päivää ja huomenta. Siihen ollaan sitten kovinkin tyytyväisiä. Eihän kukaan odota että päivässä opitaan uusi kieli. Miksi me oletamme että opimme uusia toiminta malleja päivässä? Olemme tottuneet toimimaan tietyllä tavalla jo monien vuosien ajan. Sellaisia toiminta malleja ei päivässä tai viikossa korjata. Opettele toimimaan päivä uudella mallilla ja sen jälkeen toinen. Muuta vain pieni osa tavoista, tee lisää muutoksia vasta kuukauden päästä kun uudesta on tullut jo sinulle tapa. Liian iso osa muutoksia kaatuu isoon muutoksen, vain pienin askelin voit menestyä.
Kun aika ei riitä.
Monesti vaikka olisimme täysin jouten, kuulee usein sanottavan ettei ehdi tekemään. Miten niin ei ehdi. Meillä kaikilla on vuorokaudessa saman verran tunteja, vain se miten me ne käytämme eroaa. Lähdetään siitä että viikossa on 168h joista ihminen tekee töitä 40h ja nukkuu toiset 40h jää yli puolet viikosta vielä käyttämättä eli 88h tuntia aikaa tehdä muuta. Uskallan väittää että suurimalla osalla meistä tuosta ajasta menee vähintään puolet täyteen tekemättömyyteen. Ruutuajan näkee nykyään melko ikävästi suurimmasta osasta älylaitteita, kaksi tuntia päivässä tulee jo siitä kun laite omasta mieltä vain makaa pöydällä. Mitä jos päätät jättää puhelin pois päältä kun tulet töistä kotiin vaikka vain kahtena päivänä viikosta. Ei puhelinta, tablettia, telkkari tai mitään laitetta. Ole sosiaalinen ole perheen kanssa läsnä muutenkin kuin fyysisesti. Lähde lenkille tai koronan helpottamisen jälkeen tapaa ystäviä. Ihminen voi olla läsnä henkisesti tai fyysisesti, mutta älylaitteen kanssa vai fyysisesti. Meillä on aikaa, se on jokaisen itse päätettävä, mihin me sen käytämme. 88 tuntia viikossa on todella paljon, mieti mitä saat aikaan kahdessa työ viikossa tai mitä iltaisin kotona. Töissä meillä on aikataulut ja tavoitteet joita kotona vältämme. Siitä muodostuu aikaan saamisen ero vaikka kotona meillä on tupla aika käytössä. Älä ole kuitenkaan itsellesi liian ankara aikatauluttaja koska vai realistiset ja mukavat aikataulut tulet toteuttamaan. Nyt joku varmasti miettii että miksi oma-aika pitäisi aikatauluttaa eikös omasta ajasta voi vain nauttia? Voi mutta en usko että monikaan todellisuudessa nauttii 4 tunnin somen selaamisesta, sitä vastoin jos ulkoilet lapsen kanssa 4 tuntia ja lapsesi muistaa sen vielä viikonkin päästä, on varmasti oma onnistumisesikin todellisempi.
Some-tauti
Puhumme että nuoriso käyttää liikaa aikaa eri laitteiden parissa, mistähän olisivat oppineet? Vanhempien esimerkkiä ei voi ikinä väheksyä. Aivan kaikessa meidän tekemisessä pitää aina olla mielessä että lapset ja nuoret imevät vaikutteita. En tarkoita että he kaiken kopioisivat, mutta kyllä he näkevät sen oikeana toiminta mallina vaikka muuta heillä kerrottaisiin. Jos työpäivän jälkeen aikuinen menee sohvalle, katsomaan älylaitetta toimii lapsi hetken päästä varmuudella samalla tavalla. Kuitenkin jos tämä aikuinen vaihtaa ulkoiluvaatteet päälle ja lähtee lapsen kanssa ulos, niin lapsi kokee tämän normaalina.