Kotikisat katastrofi

Sanotaan että pessimisti ei pety, mutta itse näen olevani enemmän kuitenkin realisti. Suomen menestys Tampereella alkavissa kisoissa tulee olemaan melkoinen pettymys todella monelle kotikatsomoissa. Julistetaan maan suru ja Jalonen mestataan keltaisen lehdistön toimesta totaalisesti. Miksi näin, toki asia kaipaa kunnon perusteluja…

Ylärekisteri

Suomi on pelannut niin sanotulla ylärekisterillä jo liian kauan. Lähtökohta kuitenkin moniin kisoihin on se että suomi on materiaalin puolesta puolivälierä joukkue ja vain nappi suorituksella voidaan haaveilla mitallista. Nyt kuitenkin on käynyt jo pari vuotta että onni on meillä ollut. Peli on välillä sakannut mutta pomput on osunut meille. Pitkässä juoksussa näin ei vaan voi jatkua.

Kotikisojen paine

Kotikisat yleisesti on menneet kaikilla mailla usein aika vihkoon. Tai ainakaan mestaruuksia ei ole juurikaan osunut, toki Ruotsi sellaisen itselleen sai muutama vuosi sitten. Mutta enemmän poikkeus joka vahvistaa säännön. Kotona pelatessa on lehdistöä, on perhettä, kaveria ja kaikkea muuta ylimääräistä vaikka kuinka yritetään pelaajat rauhoittaa kaikelta ylimääräiseltä. Siinä vain on lähes mahdoton onnistua. Vaikka siitäkin vähän puhutaan paine tila saa pelaajan pelaamaan tietyn pisteen jälkeen heikommin ja paineen määrää ei voi aliarvioida kotikisoissa.

Materiaali

Suomen joukkueen rapakon takaiset vahvistukset luokkaa Lammikko, Armia ei niillä kuuhun mennä. Jos ko. pelaajat saapuisivat vahvistamaan Kanadan joukkuetta Suomessa lehdet suorastaan nauraisivat miten ö-luokan pelaajia Kanada saa ja miten kaikki kunnon pelimiehet on kieltäytyneet. Fakta on että rapakon takana pelaa maailman parhaat pelaajat ja piste. Vaikka suurin määrä NHL apuja ei ole sama kuin mestaruus niin kyllähän Suomenkin odotus arvo nousee rajusti jos vaikka kolmikosta Barkov, Aho, Granlund joku pakkaa kassinsa ja matkaa Tampereelle. Tietenkin oletuksella että joukkue putoaa. Eikä sovi unohtaa Lundell, Teräväinen kaksikko. Vaikka joukkue laji kyseessä niin erittäin monesti kuitenkin huippuyksilöt ratkaisee tiukat ottelut.

Joukkue

Jalosen tapana ollut aina laittaa joukkue lukkoon jo hyvissä ajoin. Näin se on hitsaantunut yhteen ja meillä on ollut joukkue. Epäilen että kotikisojen paine saa aikaan sen että nyt kytätään NHL-apuja niin paljon kuin mahdollista. Tietenkin kyseessä erittäin iso bisnes ja on hyväksyttävä että Sebastian Ahon saapuminen joukkueeseen lisää median kiinnostusta erittäin paljon. Silloin myös yhteistyö kumppanit hyötyy ja kaikki voittavat paitsi se pelaaja jonka passi jää leimaamatta. Miten se vaikuttaa joukkueen harmoniaan että odotellaan tähtiä. Jääkö joukkue odottamaan ratkaisijoita ja niitä ei kasva porukan sisältä. Entä jos lentoja ei rapakon takaa tule?

Raha vaikutus

On hyväksyttävä ettei jääkiekko ole globaalin valta lajin asemassa. Taitaa Suomi ja Kanada olla maita jos jääkiekko on suurin ja kaunein. Nyt kuitenkin Keski-Euroopan raha seudulla ollaan myös herätty lätkän maailmaan. Saksa rupeaa pikku hiljaa haalimaan huippupelaajia rahalla oman maan sarjaan, Sveitsi on sitä tehnyt jo pitkään. Myös monessa muussa maassa heräillään siihen että kova tasoinen oman maan sarja kehittää omia pelaajia vaikka siellä olisi reilusti myös ulkomaan apuja mukana. Meillä Suomessa sarja on monella tapaa ruvennut näivettymään. Joukkuemäärä niin suuri ettei kaikkien pelaajien taso ole enään riittävä. Pienet sponsori eurot jakautuu laajalle joten hankala kilpailla todellisista huippuvahvistuksista. Voiko joku väittää että jollakin pelaajalla olisi tavoite Liigassa? Eiköhän se kaikilla tavoite ole ulkomaalaisissa sarjoissa ja sieltä kautta hankkia eläke rahat. Meillä on rapakon takana ja ympäri Eurooppaa tällä hetkellä erittäin hieno kattaus nuoria kehittyviä pelaajia mutta on tulevaisuudessa, jos oma sarjamme vain näivettyy. En usko siihen.

Kaikesta huolimatta menestystä Suomelle.

Pidätkö tästä sivusta - Jaa se muillekkin

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *